Het is lente. Alles begint terug te bloeien en groeien. Ook uw kiemen en microgroenten.
Een perfect moment om met je kroost samen ervaring op te doen rond het groeien van je eigen voeding, liefst terwijl ze nog jong zijn. Wij zijn alleszins al begonnen met het kiemen van zaden en het groeien van onze microgroenten in onze eigen keuken!
Maar waarom zou je dit doen?
Er zijn heel wat redenen waarom je best je eigen kiemen en microgroenten groeit, hier heb je er alvast 10:
- Je kan zelf kiezen welke je groeit, wanneer je dat doet, hoe regelmatig en waar je maar wil. Je bent dus je eigen baas. Vaak wonen mensen ook op een appartement of in kleine huisjes, die geen of maar een heel kleine tuin hebben. Aangezien deze kunnen groeien waar je maar wil, in kleine potjes of schaaltje, kan bijna iedereen dit doen, een hele lente en zomer lang.
- Het is economischer. Je zal voor de zaden, zelfs biologische, uiteindelijk niet zoveel betalen als voor je groenten in de winkel. En van je pakje zaden kan je wel enkele oogsten binnenhalen.
- Je kan ze biologisch groeien, onbehandeld, zonder potentieel schadelijke pesticiden of groeimiddelen. Je kan ze gewoon in je keuken of binnenshuis groeien, waardoor de noodzaak om ze te behandelen met pesticiden wegvalt. Wat je in de supermarkt koopt tegenwoordig, zelfs in biologische supermarkten, is wel zo behandeld geweest, dus niet echt gezond meer.
- Ze zijn vaak bruikbaar binnen enkele dagen. De meeste kiemen zijn eetbaar binnen de 5-7 dagen na een nachtje in het water te hebben gelegen, en met enkele keren spoelen per dag.
- Ze blijven vaak langer vers dan de verschillende soorten sla die je in de supermarket koopt, ook al omdat die er vaak al langer liggen en onderweg zijn geweest. Bij ons liggen de meeste soorten sla er al verlept bij in de koelkast na 1 à 2 dagen. Kiemen of microgroenten daarentegen, die je zelf hebt geplant, kan je over het algemeen zo lang houden als het duurde om ze te laten groeien. (Bvb, als het 5 dagen duurde om ze te groeien, dan zijn zo meestal nog een 5-tal dagen goed nadat ze volgroeid zijn. Als het groeiproces 7 dagen in beslag nam, zijn ze nog goed voor een 7-tal dagen nadien).
- De meeste kiemen vereisen geen speciale behandeling: de temperatuur en hoeveelheid zonlicht in een doorsnee keuken is meestal voldoende om ze goed te zien groeien.
- Kiemen en microgroenten bevatten nog de meeste voedingsstoffen, omdat ze nog de grootste groei voor zich hebben. Deze zijn: enzymes, mineralen en vitamines, terwijl ze toch al de smaak van de volwassen plant ook hebben.
- De meeste kiemen zij heel uitnodigend om rauw gegeten te worden, omwille van hun lekkere smaak, hun uitzicht en compacte vorm. Rauwe groenten zijn ook beter voor ons, omdat ze nog de enzymes, mineralen en vitaminen bevatten, terwijl ze gekookt, altijd een groot deel hiervan verliezen, wat vaak het verteringsproces moelijker maakt.
- Bij het weken en het spoelen kan je het water van je eigen keuze gebruiken. Groenten nemen immers heel snel alles uit het water op, binnen minder dan 3 seconden zit bvb alle chloor al in de groente die gespoeld of gewassen werd met kraanwater. Op de meeste plaatsen zitten er in het kraanwater en de meeste soorten flessenwater een uiteenlopende verzameling van chemische troep, die potentieel schadelijk kunnen zijn, inclusief hormonen die er door geen enkele filter kunnen uitgefilterd worden. Je kan dus water kiezen en gebruiken dat dit niet bevat. Mijn persoonlijke keuze is gevallen op gefilterd, alkalisch en geioniseerd water, dat ik zelf maak in mijn keuken, met een kleinere structuur dan gewoon water, en dat meer mineralen bevat dan gewoon water.
- Kiemen zijn eenvoudig te groeien, en vaak een leuk project om te doen, samen met de kinderen op een zonnige lentedag!